background image
background image
background image

De vlechter

Na zijn studie Tuinbouw aan de Agrarische Hogeschool te Utrecht heeft Piet-Hein Spieringhs een aantal jaren in Frankrijk gewerkt en gewoond. Daar maakte hij voor het eerst kennis met wilgenteen en manden. Eenmaal weer in Nederland leerde hij het vak van de inmiddels overleden Tonny Gerfen.

 

De Vlechterij

Piet-Hein richtte de Vlechterij op in 1995. "Ik was al jaren bezig met vlechten en wilde niets liever dan zorgen dat dit prachtige ambacht blijft bestaan. Dat kan alleen door er bekendheid aan te geven en kennis over te dragen. Verder vind ik het belangrijk dat de vele teensoorten waarmee van oudsher wordt gevlochten, behouden blijven.

 

Daarom is de Vlechterij zo'n veelzijdig bedrijf geworden: naast het vlechten van manden en tunen, geef ik cursussen en teel ik een grote verscheidenheid aan (onbespoten) teensoorten."

 

De toekomst

Het overdragen van de ambachtelijke kennis, en zo voorkomen dat deze verloren gaat, is belangrijk voor Piet-Hein. Na het uitgeven van zijn boek over de mandenvlechttechnieken heeft hij zich ook bekwaamd in het vlechten van vrije vormen, zoals levende wilgenbanken, bijzondere tunnels, een prieel of een nest. 

 

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie over De Vlechterij? Neem vooral contact op met Piet-Hein Spieringhs.


Deze pagina delen:  

© 2022 De Vlechterij   /   Bouw en hosting door MasterMakers